Tack för besöket, Du är besökare: från den 14 februari 2001, Välkommen åter.

 

 

Dagens besök    besökare.

 

desserter

 

1 Chokladmousse med björnbärssås

Portioner: 4-6

Tid: 20 min + 30 min i kylen

Ingredienser: MOUSSE: 200 g mörk choklad, 1 äggula, 1 msk kakao, 5 dl vispgrädde

SÅS: 1 1/2 paket frysta björnbär (300-350 g), 3/4 dl florsocker, 1 dl vatten

Smält chokladen i vattenbad (se till att vattenångorna inte hamnar i chokladen, då blir den vattnig). När den har smält flytta över den till en plastbunke, låt chokladen svalna lite och blanda ner kakao och äggula.

Vispa grädden, men inte för fast och börja med att blanda i några matskedar grädde i chokladen. Rör om ordentligt. I början behöver man inte vara försiktig. Tillsätt mer och mer grädde och rör samtidigt mer och mer försiktigt. Den sista grädden vänds bara ner med stora tag (för att moussen ska förbli fluffig). Ställ in i kylskåp för att den ska stelna.

Laga under tiden såsen. Mixa björnbär, florsocker och vatten till en slät sås. Servera med moussen.


2 Crème brulée med hallonsmak

Portioner: 4-6

Tid: 1 tim 30 min

Ingredienser: 4 äggulor, 1/2 dl strösocker, 3 dl vispgrädde, 2-3 msk koncentrerad hallonsaft, cirka 1 dl strösocker till gratineringen

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa gulor och socker fluffigt i en skål. Tillsätt hallonsaften och rör om.

Koka upp grädden i en kastrull. Dra av från värmen och låt svalna lite. Häll ner äggsmeten i grädden. Häll blandningen i 4-6 portionsformar och grädda i vattenbad i ugn 40-50 minuter, tills bruléerna stelnat någorlunda (de stelnar mer när de svalnar). Man kan servera dem direkt som de är. Vanligare är att man låter dem kallna och sedan strö ett tunt lager socker ovanpå varje portion och gratinerar i 275 graders grillvärme i ugnen eller eldar med en liten brännare tills ytan blivit vackert knäckig.


3 Blåbärskaka

Portioner: 4

Tid: 60 minuter

Ingredienser: 50 g smör (eller margarin), 1/2 dl socker. 1 ägg, 1 dl vetemjöl, 1 msk citronsaft, 2 1/2 dl blåbär,1/2 dl socker, 1 dl vispgrädde, 1 ägg, (1/2 dl hackad mandel)

Receptet är knyckt från en gammal broschyr: "God mat att minnas med Milda". Där kallas kakan mandelblåbärskaka men själv tycker jag den är godare utan mandel. Dessutom använder jag hellre smör än det margarin som anbefalles i originalreceptet.

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg, mjöl och citronsaften. Bred ut smeten och drag den upp mot kanterna i en smord ugnssäker form. Rör blåbär med en halv deciliter socker och häll blandningen över smeten. Vispa grädden, blanda i ett ägg och häll detta över blåbären. Den som envisas med mandel: strö över den nu. Grädda i en halvtimme eller några minuter till. Servera kakan ljummen, gärna med lättvispad grädde.


4 Blåbärspaj

Portioner: 6-8 personer

Tid: 60 minuter

Ingredienser: 1 l blåbär, 2 dl socker, 2 msk potatismjöl

Smördeg: 200 g vetemjöl, 100 g smör, 2 msk socker, 2 msk vatten

Pajdegen behöver inte vila i kylskåpet innan den gräddas. Resultatet blir en ganska mastig kaka att njuta av i lagom små bitar, gärna med löst vispad grädde.

Hacka samman smör, mjöl och 2 msk socker med kniv eller i mixer. Knåda, tillsätt vattnet lite åt gången. När degen känns smidig är den klar. Tryck ut den jämt i en låg pajform, ända upp till kanterna. Använd en sked eller aluminiumfolie. Häll i blåbären. Blanda socker och potatismjöl och strö över bären. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter.


 

5 Chokladsnittar

Portioner: cirka 60 kakor

Tid: 60 minuter

Ingredienser: 200 g smör, 2 dl socker, 1 ägg, 2 msk vatten, 5 dl vetemjöl , 4 msk kakao, 1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smöret, som ska vara rumsvarmt, med sockret så att det blir en porös massa.

Rör i ägg och vatten. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner i degen.

Rulla degen till 4 längder lika långa som ugnsplåten. Lägg dem på bakplåtspapper och platta till dem med handen.

Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Skär längderna i sneda bitar, ca två cm breda medan de är varma.


6 Chokladtårta med apelsin

Portioner: 8

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 2 ägg, 2 dl socker, 1 dl vetemjöl, 3/4 dl kakao, 1 msk rivet apelsinskal, 100 g smält smör, ströbröd till formen, ev florsocker till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 23 centimeter i diameter, med löstagbar kant. Rör ägg och socker tillsammans. Blanda vetemjöl och kakao och rör ner i äggsmeten. Rör i smöret och tillsätt rivet apelsinskal. Häll smeten i den bröade formen och grädda 23 minuter. Kakan ska vara lös i mitten. Låt den kallna innan kanten på formen tas bort och kakan läggs på ett fat. Med hjälp av en mall utklippt i smörpapper och florsocker att sikta över, kan tårtan dekoreras med en stjärna eller annan figur. Bjud gärna med lite lösvispad grädde till.


7 Fattiga riddare

Portioner: 2

Tid: 15 minuter

Ingredienser: 4 skivor formbröd eller vetebröd - ej färskt , 1 dl mjölk eller pannkakssmet, se nedan , smör till stekning , socker och kanel

Pannkakssmet: 3 msk vetemjöl , 1 dl mjölk , 1 krm salt , 1 ägg

Vispa ihop mjöl, mjölk och salt till pannkakssmeten i en djup tallrik. Rör i ägget till en jämn smet. Alternativt häll enbart mjölk i tallriken.

Vänd brödskivorna i smeten eller mjölk och stek dem i smör på bägge sidor på medelvärme. Vänd skivorna i en blandning av socker och kanel, och servera eventuellt med äppelmos till.


8 Körsbärssorbet

Tid: Över 60 minuter

Ingredienser: 5 dl körsbär, 1 dl torrt vitt vin, 2 dl vatten, 1 dl socker, saften från 1/2 citron

Kärna ur körsbären. Kör bären snabbt i en mixer. Blanda körsbärssmeten med vatten, vin, socker och citronjuice. Koka upp och sjud några minuter till sockret löst sig. Låt det hela kallna. Smaka eventuellt av med mera citronsaft.

Kör i glassmaskin i 20-40 minuter. Har man ingen maskin tar det längre tid. Ställ i så fall in smeten i en skål i frysen i 3-4 timmar, och rör om varje kvart till önskad konsistens (ju oftare man rör desto bättre konsistens). När sorbeten är klar, servera på en gång eller plasta och spara högst två dagar i frysen. Tina och rör om innan servering. Servera med färska körsbär på toppen.


9 Äppelkaka

Tid: 60 minuter

Ingredienser: 50 g smör , 2 msk rapsolja , 1 1/2 dl gräddmjölk (hälften vardera av mjölk och grädde) 1 ägg , 1 1/2 dl socker , 3 3/4 dl vetemjöl , 3 tsk bakpulver , 4-5 äpplen, välj en syrlig sort av säsongens svenska , 2-3 msk socker , kanel , 2 msk smör

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och blanda med olja och mjölk. Blanda i ägg, socker, mjöl, bakpulver och ett rivet äpple. Häll smeten i en smord bakform. Skala, kärna ur och skiva resten av äpplena. Tryck ner tätt med äppelskivor i kaksmeten. Grädda cirka 45 minuter. Äppelkakan blir en saftig kaka till kaffet.


10 Marängsviss

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 50 g söt choklad, 5 dl grädde, 1 tsk vaniljsocker, 10-12 stora maränger,25 sötmandlar

Vispa grädden tills den är rätt hård. Smaksätt med vaniljsocker. Smält chokladen. Tag ett fat och bred ett lager grädde på botten. Varva sedan maränger, grädde och choklad i form av en pyramid. Ringla det sista av chokladen över det hela. Man kan även tillsätta rostade mandlar och konserverad eller färsk frukt.

Servera på en gång.


11 Rabarbersnittar

Tid: mer än 60 minuter

Ingredienser: 200 g smör, 1 1/4 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl, 1 krm hjorthornssalt, 2 dl rabarbe-marmelad, 2 dl florsocker, 5 msk vatten

Här ett recept som passar till ekologisk sylt eller marmelad. Syltsnittar görs ofta på hallon-eller jordgubbsylt, men blir ännu friskare med rabarbermarmelad, särskilt om denna är gjord utan tillsatser och är stark i smaken.

Sätt ugnen på 200 grader. Knåda ihop smör, vetemjöl, potatismjöl och hjorthornssalt till en smidig deg. Forma till en rund längd och placera den på en smörad bakplåt. Gör en fördjupning i mitten av längden. Fyll denna med marmelad.

Grädda tills den blir gyllene, det tar ungefär 15 minuter. Låt längden kallna. Blanda under tiden florsocker och vatten till en glasyr.

Pensla glasyren över den kallnade längden. När glasyren stelnat, skär längderna lite snett till 3 centimeter breda kakor.


12 Rabarbersoppa

Portioner: 2

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 200 g rabarber , 1/2 - 3/4 dl socker , 3 dl vatten , 1 msk potatismjöl + 2 msk vatten

Koka upp vatten och socker i en kastrull. Skär rabarbern i bitar och lägg i. Den behöver inte skalas när det är späd vårrabarber. Låt koka 4-5 minuter, rabarbern ska helst inte koka sönder. Rör i en redning av potatismjöl utrört i lite vatten och koka upp så att soppan tjocknar lite.

Servera rabarbersoppan ljummen eller kall i glas, toppade med vaniljkesella eller vaniljvisp.


13 Amarettokokta päron med chokladsås

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 1 påse flagad mandel , 3 dl vatten , 2 msk socker , 6 cl Amaretto (italiensk mandellikör) 4 päron av fast sort

SÅS: 100 g mörk choklad , 1-2 msk starkt kaffe , 1 1/2 dl kaffegrädde

Koka upp vatten, socker och Amaretto. Skala päronen. Koka dem mjuka och låt svalna i lagen.

Rosta den flagade mandeln i en het panna. Inför serveringen: Rulla päronen i den flagade mandeln. Blanda alla ingredienser till såsen och värm i kastrull på svag värme. Rör om och passa så att den inte bränner vid.


14 Bananasplit

Portioner: 2

Tid: 30 minuter

Ingredienser: vispad grädde , chokladsås på tub , flagad mandel på påse , 1 banan , 6 kulor vaniljglass

Fördela glasskulorna i två avlånga serveringsskålar. Dela bananen på mitten på längden. Lägg bananhalvorna ovanpå glassen. Lägg på grädde och ringla över chokladsås. Dekorera med flagad mandel.


15 Bärpaj med mannagryn

Portioner: 6

Tid: 45 minuter

Ingredienser: 100 g smör , 1 dl mannagryn av dinkel , 2 1/2 dl dinkelmjöl , 1 1/4 dl socker , 1 ägg , ca 1/2 liter färska eller frysta bär , ev 1 msk socker + 1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör med mannagryn, mjöl och socker. Blanda i ägget. Smörj en medelstor pajform och tryck ut degen i den. Fyll med bär efter tillgång och smak. Är bären frusna eller verkar safta sig kan man först blanda dem med socker och potatismjöl för att det inte ska bli rinnigt. Grädda pajen cirka 30 minuter. Pajen blir lite knaprig av mannagrynen. Glass eller vaniljsås är gott att äta till.


16 Chokladbräck

Tid: Över 60 minuter

Ingredienser: 100 g torkade aprikoser , 100 g valnötter , 400 g mörk choklad , 1 tsk anchochilikrydda

Dela aprikoserna. Grovhacka valnötterna. Täck en stor bricka med smörpapper. Smält chokladen på svag värme i kastrull, vattenbad eller mikro. Krydda den med chilikryddan. Smeta ut blandningen på papperet så tunt det går. Strö på en gång över aprikos- och nöthack. Ställ kallt till dess att bräcket stelnat. Det tar knappt ett par timmar. Bryt sedan i bitar och servera kylskåpskalla.


17 Chokladkaka med apelsin

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 2 ägg , 2 dl socker , 1 dl vetemjöl , 3/4 dl kakao , 1 msk rivet apelsinskal , 100 g smält smör , ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form, 23 centimeter i diameter, med löstagbar kant. Rör ihop ägg och socker. Blanda vetemjöl och kakao och rör ner i äggsmeten. Rör i smöret och tillsätt rivet apelsinskal. Häll smeten i den bröade formen och grädda 23 minuter. Kakan ska vara lös i mitten. Låt den kallna innan kanten på formen tas bort och kakan läggs på ett fat. Njut kakan med lite lösvispad grädde


18 Citronpaj från Menton

Portioner: 8-10 bitar

Tid: 60 minuter

Ingredienser: Degen:, 3 dl vetemjöl, 150 g smör 1 ägg, 2 msk socker

Fyllningen: 3 äggulor, 4 msk socker, 1 1/2 msk majsenamjöl, 1 dl crème fraiche, saft av 3 citroner, rivet skal av 2 citroner

Maräng: 3 äggvitor, 1 1/2 dl socker

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg mjöl, socker, kallt smör i tärningar och ägget i matberedare och kör till en smulig massa. Forma degen till en boll och platta ut den lite mellan plastfolieark. Lägg degen kallt en timme i kylen.

Kavla ut degen och klä pajformen (cirka 23 cm diameter). Nagga botten lite för att slippa bubblor i degen. Förgrädda pajskalet 12 minuter mitt i ugnen.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Vispa ihop äggulorna med sockret och majsenamjölet. Blanda i créme fraiche, citronsaft och rivet skal. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Lägg gärna en bit aluminiumfolie under formen om den har löstagbar botten för att slippa eventuellt dropp.

Grädda 25 minuter.

Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa tills skummet "glänser".

Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över. Grädda pajen i ytterligare 10 minuter eller tills marängen fått en gyllenbrun färg.


19 Drottningsufflé

Portioner: 4-6

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 5 äggulor, 1/2 dl socker, 2 dl drottningsylt, 10 äggvitor, bär till serveringen

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop gulor, socker och sylt. Vispa över svag värme tills sockret löser sig, utan att smeten grynar sig. Vispa vitorna till ett hårt skum. Vänd ner vitorna i äggsmeten. Smöra en suffléform och häll ner sufflésmeten. Grädda sufflén på ugnens lägsta vals i 20-25 minuter eller tills den lyfter och får mellanbrun färg. Servera med hela hallon, blåbär och vaniljglass.


20 Fruktsallad

Portioner: 4 portioner

Tid: mer än 60 minuter

Ingredienser: 2 äpplen, 2 päron, 2 apelsiner, en klase vindruvor eller annan frukt efter säsong, 1 liten banan, 2-3 msk strösocker, 2 msk likör, t ex maraschino, limoncello eller marsala, sorbet eller vanilj-glass att äta till ev 1 msk lagrad balsamvinäger

Skala, kärna ur och skär frukten i bitar. Strö över socker och en skvätt likör.

Låt fruktsalladen vila en timme i kylen. Servera med en kula sorbet eller vaniljglass. Det är gott med några droppar balsamvinäger på vaniljglassen.


21 Krusbärskräm med myntagrädde

Portioner: 4

Tid: 20 minuter

Ingredienser:

5-6 dl krusbär, 4 dl vatten, 1 1/2 dl strösocker, 3 msk potatismjöl + 1/2 dl kallt vatten, 1 dl vispgrädde,

1 msk grönmynta, 1 tsk strösocker.

Snoppa och skölj bären. Koka upp vatten och socker. Lägg i bären och låt koka under lock tills de spricker. Tag av från värmen. Rör ut potatismjöl och vattenoch rör ner i koketunder omrörning. Låt krämen koka upp. Vispa grädde med socker och mynta. Och servera med krämen - varm, sval eller kall.

 


22. Bärpaj

Portioner: 8 eller 12-14 små

Tid: 1 tim 15 min

Ingredienser:

175 g smör, 3 dl socker, 6 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 ägg, 200 g bär, exempelvis röda vinbär, hallon eller hallon och blåbär

Man kan också grädda pajen i små portionsformar om man vill göra sig till lite.

1. Smält smöret.

2. Blanda socker, mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och ägget.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Använd halva degen som botten i en rund pajform på cirka 24 centimeter. Smula ut degen på botten.

4. Bred ut bären i ett jämnt lager. Smula över resten av degen.

5. Grädda i 35-45 minuter tills pajen fått fin färg. Servera med vaniljglass.


 

Copyright © Sven Åke Andersson 2001-2018.

 

Uppdaterad den 3 juni  2014.
 

 
   
 

n